Προσθετικη

Η προσθετική περιλαμβάνει την προσθήκη ενός ή περισσοτέρων δοντιών, έτσι ώστε να αποκατασταθούν προβλήματα μάσησης, αισθητικής και φώνησης που προκύπτουν από την έλλειψή τους, καθώς και τη διόρθωση οστικών ελλειμμάτων. Οι προσθετικές εργασίες κατασκευάζονται σε συνεργασία με οδοντοτεχνικό εργαστήριο και αναλυτικά είναι οι εξής

Μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες

Οι μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έλλειψης αρκετών ή όλων των δοντιών αντίστοιχα. Πρόκειται για κινητές αποκαταστάσεις (αφαιρούμενες και καθαριζόμενες από τον ασθενή) οι οποίες κατασκευάζονται σε περιπτώσεις αδυναμίας αντικατάστασης των ελλειπόντων δοντιών με ακίνητες γέφυρες πορσελάνης ή αποκαταστάσεις εμφυτευμάτων.

Στεφάνες (θήκες)

Η στεφάνη είναι μια προσθετική αποκατάσταση που καλύπτει εξ ολοκλήρου την μύλη του δοντιού
προκειμένου να το προστατεύσει ή να βελτιώσει την εμφάνισή του. Αναλυτικότερα, οι κυριότερες
περιπτώσεις στις οποίες τοποθετούνται στεφάνες είναι οι εξής :

  • α) Δόντια που έχουν υποστεί κάταγμα.
  • β) Δόντια που φέρουν μεγάλες εμφράξεις (σφραγίσματα).
  • γ) Προληπτικά, σε δόντια που έχουν υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), κυρίως οπίσθια, προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενο κάταγμα.
  • δ) Περιπτώσεις εκτεταμένων αποτριβών των δοντιών λόγω βρυγμού (τριξίματος των δοντιών).
  • ε) Αντικατάσταση παλιών στεφανών λόγω φθοράς ή επανατερηδονισμού των δοντιών - στηριγμάτων.
  • στ) Για λόγους αισθητικής : σε περιπτώσεις που θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα, σχήμα ή διάταξη των δοντιών, κυρίως προσθίων, ώστε να φαίνονται πιο φυσικά και όμορφα. 

Τα δύο βασικά είδη στεφανών που κατασκευάζονται σήμερα είναι οι μεταλλοκεραμικές και οι ολοκεραμικές. Τα τελευταία χρόνια, στη βάση των αυξανόμενων αισθητικών απαιτήσεων και της συνεχούς βελτίωσης των υλικών, κατασκευάζονται και στεφάνες από ζιρκόνιο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γέφυρες

Οι γέφυρες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αντικατάστασης ενός ή περισσοτέρων ελλειπόντων δοντιών, όταν υπάρχει αδυναμία τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Τα δόντια της γέφυρας μπορούν να προσαρμοστούν στο χρώμα, σχήμα και μέγεθος των φυσικών δοντιών. Όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους, ισχύουν τα ίδια όπως παραπάνω (βλ. στεφάνες).

Όψεις πορσελάνης

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Τροχίζοντας ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου τα δόντια, τοποθετούμε πολύ λεπτές "φλούδες πορσελάνης" πάνω στα δόντια προσφέροντας ένα εντυπωσιακό και φωτεινό χαμόγελο.

UA-82750838-1